Bioklimatska pergola Agava

Bioklimatsko pergolo Agava smo razvili in proizvajamo v Sloveniji, v podjetju Soltec, v Dobovi. Že več kot 20 let se ukvarjamo z razvojem in lastno proizvodnjo sodobnih senčil, dinamičnih fasad in balkonov. Od leta 2013 razvijamo in izdelujemo bioklimatske pergole, v letu 2020 pa smo liniji Agava dodali tudi carport – nadstrešek za avto.

Bioklimatska je pergola, katere streha je sestavljena iz vrtljivih aluminijastih lamel, ki poleg regulacije svetlobe omogočajo kroženje zraka. Tako se ustvarja mikroklima, prijetna za bivanje pod pergolo.

Vodotesne strešne lamele, ki so iz ekstrudiranega aluminija, se vrtijo in omogočajo odpiranje in zapiranje. S tem uravnavajo senčenje in izpostavljenost soncu. Lamele so zaščitene s patentom SI 24401 A že od leta 2013.

Po zaključku montaže prejmete garancijo in navodila za uporabo. Pri nakupu pergole boste prejeli tudi Navodila za uporabo in vzdrževanje, ter garancijsko izjavo. Osnovno čiščenje produkta je priporočeno in ga izvajate sami po navodilih. Predvsem je zelo pomembno, da je žleb prehoden, da so lamele očiščene, ter da ni ovir na strehi, ki bi lahko poškodovale lamelo pri zapiranju. Vzdrževanje oziroma letni servis izvaja samo pooblaščena oseba.

Priporočamo, da so lamele pozimi rahlo priprte, da se pri zmrzovanju med seboj ne sprimejo. Različni modeli pergol glede na dimenzije ponujajo različno nosilnost. Od tega je odvisno, ali je v primeru snega lamele potrebno odpreti ali ne. Pri pergolah z nižjo nosilnostjo priporočamo, da se lamele odprejo, s tem preprečimo nabiranje snega na strehi in posledično morebitne poškodbe zaradi prevelike obtežbe. Pergolo je potrebno redno pregledovati. Če bi v primeru zmrzali prišlo do kakšnih vidnih sprememb in poškodb, je to potrebno sporočiti proizvajalcu ali pooblaščenemu distributerju.

Ko so lamele zaprte, pergola Agava ne prepušča vode. V kombinaciji z EPDM gumo, primerno za zunanjo
uporabo in prekrivnim profilom lamele zagotavljamo vodotesnost lamel.

Po standardu EN 13561 so vse pergole Agava certificirane za odpornost vetra skladno z vetrnim razredom 3 do 49 km/h. Naše pergole so sicer zasnovane tako, da vzdržijo tudi višje obremenitve vetra vse do 120 km/h. A je potrebno upoštevati, da morajo biti v primeru močnega vetra lamele vedno v odprti poziciji. V primeru vetrnih ekstremov svetujemo nakup vetrnega senzorja, ki lamele ob močnih vetrovih odpre.

Pergola je lahko montirana kot samostoječa, lahko pa je tudi montirana v steno in nato podprta z dvema stebroma. Lahko se tudi vgradi v že obstoječo betonsko konstrukcijo ali v leseno oz. železno podkonstrukcijo. V tem primeru strebrov ne potrebujemo, s tehnično dovršeno in prilagojeno rešitvijo pa uredimo odtok vode.

Da, velika prednost lamelne strehe je, da lahko z obračanjem lamel reguliramo dnevno svetlobo. Sončni žarki prehajajo skozi streho vedno pod kotom in nam omogočajo nastavitev idealne svetlobe. Tako nimamo več težav z motečo direktno svetlobo. Stranske poglede lahko zastiramo z ZIP roloji, ki prepuščajo manj svetlobe, ali drsnimi paneli, ki omogočajo večji pretok dnevne svetlobe.

LED luči so integrirane v vrtljive lamele. LED trakovi so lahko dolgi od 0,5m do 1,5m in tako z opcijo prilagajanja jakosti svetlobe optimalno razsvetlite vašo teraso tudi zvečer.

Produktna linija Agava SL je sestavljena iz aluminijaste konstrukcije, produktna linija Agava XL pa je iz jeklene konstrukcije. Lamele so pri obeh iz aluminija.

.

Načeloma gradbeno dovoljenje za tovrstno konstrukcijo ni potrebno.

S svojim sistemom smo zelo prilagodljivi in vedno najdemo primerno rešitev. Glede na vašo teraso in želje, poiščemo rešitev med izborom 5 modelov pergol in postavitev pergole optimiziramo glede na velikost terase/ balkona, pričakovane nosilnosti in dodatne opreme.

V primeru, da voda zastane v lamelah zaradi kakšne ovire ali drugega razloga, to ni težava za delovanje pergole. V kolikor obstaja sum, da se voda zadržuje v lameli, naredimo pomik lamel za cca 15 %. Po tem bo voda v 30 sekundah odtekla po vodnem kanalu v lamelah v odtočni kanal.

Prav vsaka lamela ima svoj odtočni kanal, voda pa iz lamel odteka skozi kanale, integrirane v okvir in od tu skozi skrite vodne utore v stebre konstrukcije.

Imamo 4 standardne barve in več kot 1400 dodatnih možnosti RAL barv.

Pergoli lahko namestimo dodatne grelne IR panele. En grelec pokriva do 15 m2. Sicer sama konstrukcija ni tesna,
kar pomeni, da je ni možno povsem zapreti, zrak skoznjo vedno prehaja.

Bioklimatske pergole ne moremo enačiti z zimskim vrtom. Pergola ima funkcijo prezračevane terase, ki omogoča bioklimo, omogoča kroženje zraka, ter preprečuje pregrevanje. Z dodatno opremo se lahko uporablja v vseh letnih časih.

Naročanje & dobava & montaža

Postopek naročanja se vedno začne s poslanim povpraševanjem, ki vsebuje vse potrebne podatke za izdelavo uradne ponudbe. Vedno sledi telefonski pogovor, lahko pa se tudi osebno naročite za sestanek v podjetju ali pri vas. Po zadnjih usklajevanjih se ponudbo potrdi z avansnim plačilom. Ob naročilu se plača 50 % avansa, ostalih 50% se plača 5 dni pred montažo.

Od plačila prvega avansa in potrjenih tehničnih detajlov, je rok za dokončanje proizvodnje od 4 do 6 tednov.
času izdelave pergole se določi tudi termin montaže.

Montaža traja od šest do osem ur, če so izvedbe standardne. Pri kompleksnejših montažah pa sta potrebna tudi do dva delovna dneva.

Pripravljeno morate imeti betonirano ploščo ali ustrezen betonski temelj 40/40/80 cm za fiksiranje naše konstrukcije v tla, ter dovod za elektriko.

Montaža je na ponudbi posebej prikazana in ni v ceni proizvoda.

Ob vplačilu avansa, torej še pred proizvodnjo, meritve na lokaciji opravijo usposobljeni merilci.

Naprej naredimo analizo s ciljem, da ugotovimo, kje je težava in zakaj je do težave prišlo. Nato le-to predstavimo vam in vas obvestimo, ali so s tem povezani tudi stroški.

Razstavne modele si ob predhodni najavi lahko ogledate v podjetju Soltec v Dobovi. Poleg naše proizvodne hale imamo razstavljene različne modele pergol in nadstreškov za avtomobile z dodatno opremo. Dobrodošli pri nas!

Bioklimatska pergola Agava je izdelana po vseh potrebnih EN standardih.

Pri Bioklimatski pergoli Agava je 5 let garancije na konstrukcijo in 2 leti na elektronsko opremo ter komponente.

 

Preverite jamstvo

Pri nakupu Bioklimatske pergole Agava se lahko odločite za pester izbor dodatne opreme.
V vrtljive lamele vam lahko vgradimo LED luči. Jakost svetlobe lahko prilagajate glede na vaše želje oziroma vzdušje, ki ga želite ustvariti.
Pergolo lahko opremite tudi z IR grelci, s pomočjo katerih boste pod pergolo uživali tudi v hladnejših večerih. Pergoli lahko namestite tudi senzorje za dež in veter. Lamele se bodo tako v primeru dežja samodejno zaprle in odprle v primeru vetra.
V pergolo lahko namestimo tudi zvočnike, ki jih upravljate preko Bluetooth povezave.

Da, vizualno in dodatno zaščito omogočajo drsni paneli. Plošče, ki so del dodatne opreme, lahko namestite v stalen položaj, ali jih premikate glede na želeno senco in zračenje. Najpogostejše uporabljena in iz naše stani priporočana materiala sta les in aluminij.

Da, če želite Bioklimatsko pergolo Agava elegantno zapreti in pri tem ohraniti razgled, so stekleni paneli odlična rešitev. Pergolo zasteklite, jo dodatno zaščitite in pri tem ohranite pogled na okolico.

Da, motorizirani vertikalni ZIP roloji, so odlična rešitev za dodatno zaščito pred dežjem, vetrom in žuželkami. Omogočajo vizualno zaščito ter ponujajo dodatno senco.

Da, v podjetju Soltec proizvajamo različne drsne panele in ZIP rolo senčila za raznolike vrste uporabe.